Đóng
banner

Tài liệu tải nhiều

 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN TIẾNG ANH số 1 2022

146 29 Tải xuống

 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN TIẾNG ANH

CÓ ĐÁP ÁN NĂM 2020 - 2021

A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1.A. leisure                     B. pressure                            C. treasure                 D. pleasure

2.A. laugh                       B. plough                             C. enough                  D. cough

II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. practicality

B. politician

C. uncontrollable

D. comfortable

4. A. managerial

B. determination

C. unbelievable

D. inability

III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions.

5. They wish they are able to spend more time in the countryside.

A. are             B. to                           C. more                      D. in

6. We studied very hard for the exam, because we passed it very easily.

A. studied                  B. hard                       C. because                 D. very easily

7. Staying in bed all day is not good for our health, hasn't it?

A. in                           B. all day                   C. for             D. hasn't it

IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question.

8.  It is the most beautiful building ................... the world.

     A.  around                     B.  of                                   C.  in                                D. at

9.  If you come to the cinema, ................... your friend with you.

     A.  bring                       B.  get                                 C.  invite                         D. take

10.  I’m sorry I missed the meeting yesterday. I didn’t ................... well.

     A.  feel                           B.  fell                                 C.  felt                              D. feeling

11.  We discussed the problem but we ................... a final decision.

     A.  don’t reach             B. won’t reach                    C.  hadn’t reached      D. didn’t reach 

12.  Tom, write carefully and don’t ................... any mistakes!

     A.  do                           B. have                                C.  give                           D.  make

13.  Sue can’t come to the party ...................she’s broken her leg.

     A.  although                  B.  because                         C. because of                  D.  so

14.  ................... rush hour, the roads in the city are very busy.

     A.  While                      B.  During                          C.  Through                     D. On

15.  Kate ...................a great time in France and doesn’t want to come back.

     A.  is having                 B.  has                                 C.  had                             D. had had

16. If you ................... forty cigarettes a day, you would cough a lot.

     A.  smoke                     B.  smoked        C.  would smoke                             D. smoking

V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

17. Bush: “______________.”

Clinton: “No, but thanks all the same.”

A. Another cup of coffee?                          B. May I help you?

C. Would you like a slice of salad?         D. How about having dinner out?

18. Tom: “Would you please drive me to class today?”

Thuy: “________________.”

A. No, I don’t mind                                     B. You are welcome

C. Yes, I’d be glad to                                  D. Thank you for all

VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favorite films.

A. economics           B. Businesses                       C. contests                D. advertisements

20. It is an occasion when strength and sports are tested, friendship and solidarity was built and deepened.

A. practice B. power                                  C. will D. competence

VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. In some societies, language is associated with social class and education. People judge one’s level in society by the kind of language used.

A. connected with B. not allowed by C. separated from D. dissimilar to

22. There was a long period without rain in the countryside last year so the harvest was poor.

A. epidemic B. Drought              C. famine D. flood

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

We are using up the world's petroleum. We use it in our cars and to heat our building in winter. Farmers use petro-chemicals to (23).....the soil rich. They use them to kill insects eating plants. These chemicals go into rivers and lakes and kill the fish there. Thousands of pollutants also go into the air and pollute it. Winds carry this (24).....air to other countries and other continents.

      Poor farmers use the same land over and (25)..... . The land needs a rest so it will be better next year. However, the farmers must have food this year. Poor people cut down forests for firewood. In some areas when the trees are gone, the land (26).....desert. Poor people can't save the environment for the future. This is not a problem for one country or one area of the world. It is a problem for all humans. The people and the nations of the world must work together to (27)......the world's resources.

23. A. enrich             B. change                   C. make                                 D. let 

24. A. pollute            B. polluting               C. polluted                            D. pollution

25. A. over                B. again                     C. repeated                            D. repeating

26. A. gets                 B. changes                 C. turn                                    D. becomes

27. A. recycle            B. preserve                C. keep                                   D. use

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Devastating floods along the coast have left many people homeless. People are asked to help by donating food, clothes, furniture, and other supplies to the Assistance Fund. Donations of bottled water are especially needed, since the floods have disrupted the local water supply. In addition, volunteers are needed to travel to the flooded area to help distribute the donations.

28. What does this notice concern?

A. Help for flood victims                                 B. Safety precaution

C. Dangerous roads                                            D. Warning about weather

29. What kind of supplies is NOT mentioned?

A. Furniture                    B. Clothing               C Food.                      D. Medicine

30. In addition to supplies, what is needed?

A. Volunteers                 B. New bridges         C. Places to stay       D. Teacher

32. “Devastating floods” in line 1 refer to those that_________.

A. happen suddenly                               B. are very short      

C. last for a long time                            D. cause a lot of damage

32. The word “donating” in line 2 is closest in meaning to_________.

A. selling             B. buying                   C. giving                    D. taking

B. WRITING (2.0 points)

X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one.

33.  I can’t remember the answers to these questions.

-      I wish_________________________________________________________ .

34.  “I must go to Ha Noi tomorrow.” said Nam.

-      Nam said_______________________________________________________ .

35.  Nga spends 4 hours a day practicing English with her friends.

-      It takes_________________________________________________________ .

36.  We take our umbrellas because it is raining heavily.

-      It is________________________________________________________.

XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets.

37. He was advised to stop smoking. His health was very poor. (because of)

→ ........................................................................................................................

38. The book was very interesting. He read it from cover to cover. (so … that)

→ ........................................................................................................................

39. I was careless. I broke the cup. (since)

→ ........................................................................................................................

40. He failed the examination. He made preparation for it carefully. (even though)

→ ........................................................................................................................

ANSWER KEYS

1. B

2. B

3. D

4. B

5. A

6. C

7. D

8. C

9. A

10. A

11D.

12. D

13. B

14. B

15. A

16. B

17.A

18. C

19. D

20. B

21.C

22.D

23.C

24.C

25.A

26. D

27. B

28. A

29. D

30. A

31. D

32. C

33. I wish I could remember the answers to these questions.

34. Nam said  he had to go to Ha Noi the next/following day .

35. It takes Nga 4 hours a day to practice English with her friends.

36. It is raining heavily, so we take our umbrellas.

37. He was advised to stop smoking because of his poor health.

38. The book was so interesting that he read it from cover to cover.

39. Since I was careless. I broke the cup.

40. He failed the examination even though he made preparation for it carefully.

Mời bạn đọc tham khảo thêm nhiều tài liệu Ôn thi vào lớp 10 năm học 2020 - 2021 khác tại đây http://www.vcabong.com/tieng-anh-thi-vao-10-ld146

Tài liệu tải nhiều

TOEIC
ôn thi vào 10
Chữa bài IELTS
chat từ vấn